21 Mart 2022 Pazartesi

Şirket Kurulurken İzlenmesi Gerekli Adımlar Nelerdir?

 


Şirket kurmak için belli prosedürlerin yerine getirilmesi lazımdır. Şirket kurulması için gerekli olan prosedürleri şu maddeler halinde sıralayabiliriz:

·       Şirket tipine karar verilmesinden sonra yapılması gerekli işlemler, ilgili ticaret odası kayıt ve ilgili vergi dairesinden mükellefiyet çıkarttırma hadiseleridir.

·       Şirket merkezi olan adres eğer şirket sahiplerinin mülkiyetinde değilse öncelikle iş yeri sahibiyle bir kira kontratı yapılır ve o iş yerinin kiralandığı netliğe kavuşturulur.

·       Kira kontratından sonra gelen husus, şirket ana sözleşmesinin yapılmasıdır. Ana sözleşme yapılırken mali müşavirden yardım almak; son derece mühimdir. Ana sözleşme, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden hazırlanır.

·       Ardından noterde ana sözleşme altına imza atmak ve noter kanalıyla mali müşavire şirket kurmak için yetki vermek gerekir.

·       Noter tasdikli ana sözleşme ve sistemin vermiş olduğu potansiyel vergi numarasıyla birlikte bankada şirket adına hesap açtırılması gerekir ve sermayenin ¼’ünün bu hesaba yatırılması gerekir. Bu meblağ, şirket kurulana dek banka tarafından bloke vaziyette tutulur. Şirket kurulduktan sonra blokaj kalkar ve para istendiği gibi kullanılabilir hale gelir.

·       Kurulacak şirket türü limitet olduğu takdirde banka hesabı açılmasına ve hesaba sermaye yatırılmasına gerek yoktur.

·       Ardından notere ikinci kez gidilir ve tüm işlemler yapılır.

·       Sonrasında ilgili vergi dairesinden vergi levhası temin edilir.

Böylelikle şirket kurmak adına tüm eylemler tamamlanmış olur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...